søndag 13. februar 2011

Hjemmelaget brød

Her i heimen har vi startet et nytt og bedre liv.
Vi er mer bevisste på hva vi spiser,
og kombinerer dette med regelmessig trening. 
Tanken hos oss er ikke å gå ned i vekt,
men i større grad gi kroppen det den trenger.

Det er små enkle grep som vi alle kan klare.
Et variert kosthold kan være et hovedstikkord. 
Jeg skal skrive flere tips senere.
Et av grepene vi har begynt med er å bake brød.
Dette for å få et større inntak av de grove kornsortene.
Grovt eller sammalt mel har mye mer mineraler, vitaminer og proteiner enn hvitt mel. 
For det andre inneholder grovt brød mye fiber, som blant annet er bra for fordøyelsen, og blodsukkerreguleringen.

Ønsker en å kjøpe brød i butikken kan en også her gjøre enkle grep.
De fleste brødene har nå et grovhetsymbol. 
Jo grovere, jo bedre. 
Har brødet ikke dette symbolet, titter du på ingedienslisten.
 Velg helst brød med mer enn 60 prosent sammalt/grovt mel. 

I dag står brødlaging på menyen. 
Jeg tenkte dele oppskriften vi bruker om dagen med dere.

Oppskrift 3 brød

250g helkorn(lagt i vann over natten)
10dl væske, melk eller vann
250g havregryn
750g grovt hvetemel
375g rugmel
1dl solsikkefrø
2ts salt
1 pakke gjær (50g)
1-2 dl olje
hvetemel til passe seig deig ( ca. 1kg)

Dette eltes godt i ca. 5 min, og forheves deretter i bakebollen.
Deigen fordeles så i tre brødformer og heves i ca. 30 min.
Stekes i 200 grader i ca. 1t.


Brødene ferdig hevet


En kan bruke havregrøtrester, eventuelt revne gulerøtter for å gjøre brødet saftigere. Idag brukte jeg en stor revet gullerot.


Ferdig stekt! Mmm

Håper det smaker! 
Tar gjerne imot andres oppskrifter.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar